• No products in the cart.
Image Alt

Proč se víno (NE)filtruje?

Už jste někdy ochutnali nefiltrované víno? 

Pokud ne, tak byste si tento nevšední zážitek neměli nechat ujít. Vinaři, kteří vína nefiltrují se snaží o co nejpřirozenější výrobu s minimálními zásahy do celého procesu. 

Taková vína navíc nejsou vůbec nebo jen minimálně sířená. 

Neměli bychom si však myslet, že filtrovaná vína jsou horší. Filtrace je tradiční proces, který během své historie dokonale sloužil všem milovníkům vína a vinařům. 

Když víno dokončí kvašení, objeví se v něm sediment a mrtvé kvasinky, které již strávily veškerý cukr. Poté, před plněním do lahví, je výsledné zakalené víno zpravidla dvakrát filtrováno – nejprve se odstraní  kvasinky a následně dojde k odstranění bakterií.

U nefiltrovaných vín se výše uvedený proces jednoduše vynechá. Aby tato vína nebyla zakalená, nechají se na chvíli nečinná – tedy bez míchání a pohybu, v sudu nebo qvevri. Díky gravitaci se částice kvasinek přirozeně oddělují a výsledkem je víno stejně čiré, jako filtrované. Vína, která neprocházejí filtrací mají osobitý charakter, aroma, chuť i barvu.

Popularita nefiltrovaných vín neustále stoupá po celém světě. Pokud jste nikdy nezkoušeli nefiltrovaná vína, my Vám doporučejeme například tato: 

 

 

Winiveria Saperavi je skutečným vylepšovačem chutí. Vynikající k ​​formální večeři nebo příjemným večerům s přáteli.Jedinečná chuť plná gruzínského charakteru a tradice.

Chuť Winiveria Saperavi lze popsat jako silnou a robustní. Příjemné červené víno s rozeznatelnými tóny třešní, černého rybízu a lehkých tříslovin.

 

 

 

 

Gurashvili’s „Kisi Kvevri“ se vyrábí ze stejnojmenné odrůdy tradiční kakhetinskou metodou v kvevri. Má jantarově-zlatou barvu s meruňkovými a broskvovými tóny.

 

 

 

 

 

Nalijme si čistého vína!

Post a Comment