• No products in the cart.
Image Alt

Proč svět ochutnává Gruzii?

Krása kavkazských hor, lahodné jídlo a jedinečná architektura. Navíc, je toto místo křižovatku mezi východem a západem. Už víte o jaké zemi je řeč?

Ano, je to Gruzie – a není žádným překvapením, že do Gruzie míří turisté z celého světa, aby poznali pozoruhodnou přírodu nebo třeba rušný noční život v Tbilisi. Je tady ovšem ještě něco, co pravděpodobně vyhledají: VÍNO.

Víno je spojeno s téměř všemi aspekty gruzínské historie a kultury. „Když se do rodiny narodí dítě, požehnají mu život vínem. Když začne mluvit, má právo víno ochutnat. Když zemře, bude opět požehnán vínem; víno obklopuje celý jeho život.  Každoroční sklizeň, která se koná na podzim, je hlavní rodinnou záležitostí a také oblíbeným ročním obdobím vinařské turistiky.

Pro ty, kteří se chtějí o gruzínském vinařství dozvědět z první ruky, je ideální výlet svěžím regionem Kakheti – známým také jako „kolébka vína“, ideálně s průvodcem, který může zajistit ochutnávky a pomoci s překladem. Při té příležitosti byste si  neměli nechat ujít ani návštěvu Tbilisi, Telavi nebo Signagi. V této malebné oblasti na úpatí pohoří Kavkaz jsou povětrnostní podmínky ideální pro pěstování stovek odrůd hroznů.

Někteří dokonce říkají, že víno bylo vynalezeno v Gruzii. A skutečně existují důkazy, které naznačují, že to může být pravda. V roce 2017 našli vědci, kteří prozkoumali neolitickou vesnici 32 kilometrů jižně od Tbilisi, v hliněném hrnci 8 000 let staré hroznové semínko, což z něj dělá nejstarší důkaz vinařství na světě.

I v  21. století dávají Gruzínci stále přednost své jedinečné metodě výroby vína v hliněných nádobách ve tvaru vejce zvaných „kvevri“, které jsou zakopány pod zemí, aby se udržela stálá teplota.

Qvevri se vyrábějí v různých velikostech, ale nejčastěji mají kolem 800 litrů (211 galonů), jsou naplněny čerstvě vymačkanou šťávou a obvykle lisovány nohami. Semena, stonky, slupky a šťáva se nalijí společně do nádoby, která se poté na šest měsíců uzavře a zavoskuje. Víno uvnitř kvasí a přirozeně se filtruje. Stonky, semena a slupky díky gravitaci a tvaru kvevri pomalu padají na dno nádoby.

Proces je tak jedinečný, že v roce 2013 byla vinařská tradice qvevri zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO pro svůj význam a význam v historii a kultuře země.

Vinice se často předávají z generace na generaci. Děti se učí vinnému řemeslu od mladého věku.

Nejoblíbenější odrůdou je červené hroznové víno Saperavi. Dále i bílé odrůdy, jako jsou Mtsvane a Tsolikauri, které mají jantarovou barvu, protože slupky a semena nejsou oddělena od vymačkané šťávy v qvevri, což vede k bohatšímu odstínu.

Na vinicích rodinného vinařství Winiveria již několik desítek let praktikuje své řemeslo  vinař Zviad Gurashvili. Přestože jeho malé vinice vyprodukují jen asi 20 000 lahví ročně, exportují se  do Německa, Skandinávie, Japonska, USA a nyní i České republiky. „Ani nevím, jak se mi to povedlo, protože nedělám žádnou reklamu,“ říká Zviad, jehož vína jsou velmi vysoce ceněna znalci po celém světě. Malé vinice, jako jsou ty jeho bývají u turistů nejoblíbenější. Zviad na svých vinicích kteří hledají tradiční gruzínské vinařské zážitky.

Nad Tbilisi se tyčí 20 metrů vysoká socha „Kartlis Deda“ (Matka Gruzie).

V jedné ruce drží pohár vína – jako dar přátelům. Pohostinství je v Gruzii posvátný pojem; v minulosti v oblasti Kakheti byli cizinci, kteří hledali vodu, přivítáni džbánem bílého vína, aby uhasili jejich žízeň. 

Ale v druhé ruce drží meč – varování nepřátelům. V historii malé země jich bylo mnoho. „Všichni velcí útočníci se pokoušeli zničit vinice; ruská říše se pokusila zakázat vyrábět gruzínské víno a lihoviny,“ řekl Chabashvili. „Ale nemohli nic změnit, protože se na vesnicích vyrábělo víno tajně. 

Gruzie bez vinařství je prostě nepředstavitelná.“

 

Poznejte Gruzii a rozmazlete svoje smysly:

Kisi – vyrábí ze stejnojmenné odrůdy tradiční kakhetinskou metodou v kvevri. Má jantarově-zlatou barvu s meruňkovými a broskvovými tóny

Mtsvane – v gruzínštině znamená „mladé a zelené“. Víno má jemnou, čistou chuť s ovocně-květinovými tóny a jemnou kyselinkou v suché dochuti

Rkatsiteli – jantarově zbarvené, svěží lehké víno s vyváženou aciditou, dlouhým a solidním zakončením. 

Saperavi – se vyrábí tradiční kakhetinskou metodou v hlíněných kvevri. Vyznačuje se vůní černých třešní a ostružin, je korpulentní a plné ovocných tónů.

Kindzmarauli – legendární polosladké červené víno tradičně vyrobené z gruzínských hroznů Saperavi. Hrozny se pěstují v Kakheti, v mikrozóně Mukuzani, na ploše 400 hektarů jihozápadně od města Kvareli.

 

 

Post a Comment